2008. február 4., hétfő

Az illuzionista

Megnéztem Az illuzionista című filmet. Nem volt rossz, bár Edward Norton most se produkált valami nagy alakítást. Nem is értem, hogy lesz valakiből színész, akinek egyetlen arckifejezése van. A befejezés pedig teljesen hazavágta az egészet: szokásos hollywoodi happy end. Ráadásul elég húzós erkölcsi bizonytalanságot hagyott maga mögött: ha mi vagyunk a "jók", akkor hazudhatunk, csalhatunk, öngyilkosságba kergethetünk másokat? Csak azért mert ők a "rosszak"? De akkor mégis mitől vagyunk mi jók?

Ugyanez a bajom a halálbüntetéssel. Ha kivégzünk valakit, akkor miért lennénk mi különbek náluk? Nekünk szabad gyilkolni, mert mi vagyunk a társadalom? A legborzasztóbb, amikor valaki azt mondja, hogy azért kell a halálbüntetés, mert nehogy már mi tartsuk el a börtönben a gyilkosokat. Nem tudom, mennyibe kerül, de biztos nem többe havi pár száz forintnál adófizetőnként. Amerikában például legalább egymillió ember van börtönben, ebből évente kivégeznek mondjuk százat. Az 0,01%. Hát ennyit spórolnak a kivégzéseken. És van aki ilyen kis pénzért gyilkolna a társadalom nevében. Miért lenne ő különb a legelvetemültebb tömeggyilkosnál?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

pffff....hát ne haragudj, de te nagyon primitíven gondolkozol.vagy nagyon fiatal vagy(mondjuk úgy 13 éves), vagy egyszerűen buta. szerinted azok, akik 5 éves kislányokat erőszakolnak meg és brutálisan gyilkolnak, azok megérdemlik,h a börtönben ellegyenek a színes tévéjükkel? ugyanis hidd el,nem olyan nagyon rossz a helyzetük a börtönben.szóval, igen, még az adófizető emberek fizessenek rájuk "albérletet"? hát szerintem előbb kínozzák meg és utána nyugodtan öljék meg őket. lehet,h erre azt mondod,h milyen civilizálatlan, de szerintem mást nem érdemelnek ezek.