2008. február 5., kedd

Földház

Természet-közeli építészet
Természet-közeliségről beszélek, amiben elméletileg benne élünk, mégis egyre messzebb kerülünk tőle.
Árnyékvilágban élünk.
Ezt a világot úgy formálják nekünk, hogy közben elhitetik velünk, hogy mi tesszük. A valódiságtól és a tisztaságtól különböző reklámfogásokkal irányítanak el. Minden mű.
Ismerjük a jelszavakat, „olcsóbb, gazdaságosabb, hosszabb élettartam, rövidebb határidő, stb.”
Művilágot építünk.
Műfából, illetve ma már a látszatot sem tartva meg, műanyagból készítenek pl. nyílászárót. Műfából csinálnak bútort, vagy padlót. Kárpitokat műbőrből, és műszövetből készítenek. Persze ruhákat is. Műanyagokkal műszínt és műízt adnak műételeinknek, amik a megtévesztés kedvéért „házi jellegű”-ek. Műfenyőt díszítenek műkarácsonyon, amit talán nem is várnak, csak jön. Nem utolsó sorban műszeretetet mutatnak ki művirággal.
Ha csak néhány száz év távlatából néznénk vissza erre a világra, vajon mit látnánk?Temérdek szemetet!Ebből építkezünk, ezen alszunk, ebben járunk, ezt esszük, stb. azért mert ez „olcsóbb, gazdaságosabb, hosszabb élettartamú, stb.”
(http://www.foldhazak.hu/)

A kiemelés tőlem származik. Mert valóban, nem azt halljuk lépten-nyomon, hogy MI szennyezzük a környezetet, hogy MI okozzuk a globális felmelegedést, stb-stb? Pedig nincs beleszólásunk a legtöbb fontos dologba: nem választhatunk, hogy az áramot szélerőműből akarjuk venni, nem vehetünk olcsó, sűrített levegővel hajtott autót (a tömegközlekedésről nem beszélek, mert a legtöbb helyen lehetetlen átszállások nehezítik, példul Nagyorosziból Pestre két óráig tart a hatvan kilométeres út, ráadásol olyan drága, hogy két embernek már olcsóbb kocsival menni).

Miközben a profitorientált kapitalista globális gazdaság a választás szabadságáról szónokol, a legfontosabb kérdésekben egyáltalán nincs választásunk.

Nincsenek megjegyzések: