2008. február 2., szombat

Etruszk ősök

A torinói egyetem tanára, Alberto Piazza professzor genetikai kutatásai azt mutatják, hogy a toszkán területeken ma is élő etruszkok a dél-törökországi Anatóliából származnak. Különösen érdekes, hogy a teheneik is rokonságot mutatnak az anatóliai szürkemarhával. Ez megerősíteni látszik a hivatalos magyar akadémikusok által sarlatánoknak nevezett, a finnugor eredetet megkérdőjelező és a sumér származás mellett érvelő nyelvészek nézeteit, akik már 150 éve állítják nyelvészeti alapon, hogy a magyar az etruszk rokona.

A hatalomfüggő sajtó persze nem mulasztotta el rögtön cáfolni ezt az összefüggést, állítólag megérdezték az "olasz professzorokat": ugyan miért többes számban? Valószínűleg így nem érezték szükségesnek a forrás megnevezését, ami rögtön leellenőrizhetővé tenné állításukat.

"A Népszabadság kérdésére az olasz professzorok elmondták, hogy mindez nem mond ellent Mario Alinei téziseinek az etruszk-magyar rokonságról: a toszkán embereknek és szürkemarháknak ugyan semmi közük Pannónia lakosságához, de a Lídiából Itália felé tartó etruszkoknak csak egyik fele tette meg az utat hajóval, társaik karavánnal haladtak át a kontinensen, és hazánk területén is megállhattak. " (forrás: http://nol.hu/cikk/450976/)

Ezzel az "olasz professzorok" szájába adták azt az állítást, hogy nincs semmi közünk az etruszkokhoz. De ugyan hogyan merne ilyen kijelentést tenni egy magát objektív tudósnak tekintő professzor anélkül, hogy bármivel alátámasztaná állítását. Talán nem ártana kideríteni, hogy pontosan kivel beszélt a Népszabadság, ha egyáltalán....

Nincsenek megjegyzések: